Många gillar att köpa smycken när de är utomlands på semester och liknande, är du en av dem? Om du gör det för att du gillar att hitta smycken utomlands som är mer unika och du vill ha något som alla dina vänner inte har, eller om du ser det som en rolig souvenir att ta med dig hem från semestern så ska du självklar fortsätta med det! Om du däremot gör det för att det är billigare utomlands och du tror dig göra fynd, då bör du tänka efter några gånger innan du handlar. Ett populärt alternativ är att handla sina smycken på nätet och då kan vi rekommendera sajten Smycken För Alla.

Branschorganisationerna Smycken och Klockor och Gemologiska Riksförbundet blir ofta kontaktade av människor som har handlat smycken och klockor när de har varit utomlands på semester för att kontrollera äktheten i de varor som de har köpt. Ofta får de tyvärr till svar att varan inte är värd lika mycket som de har betalat för den, och att den inte håller den kvaliteten som de blivit lovade på inköpsstället. Branschorganisationerna rekommenderar därför dem som vill semestershoppa att gå efter vad de tycker är fint och faktiskt vill ha och inte på det ekonomiska värdet.

Just smycken i guld och ädelstenar är de produkter som är mest utsatta på grund av sitt höga värde, och kan vara väldigt svårt att se om det är en äkta vara eller inte om man inte har goda kunskaper om det. Men handlar du smycken för att du tycker de är fina, kanske produkter som är lokala för det stället du befinner dig på, så är det mindre risk att du behöver bli besviken och känna dig lurad efteråt. Handla exempelvis alabaster i Egypten och lavastenar på Fuerteventura!