Säkerhet är A och O när det gäller bilbarnstolar

Att välja bilbarnstol är inte helt enkelt och kan vara ett svårt beslut. Det finns en hel uppsjö av märken och modeller att välja bland, och alla påstår sig vara den bästa och säkraste. Just säkerheten är såklart det många har som högsta prioritet i valet av bilbarnstol. Skulle olyckan vara framme ska stolen klara av påfrestningarna och skydda barnet. Se därför till att modellen du väljer är testad och blivit ordentligt godkänd. Många webbplatser tar årligen fram testlistor på bilbarnstolar där man kan utvärdera vilken man tror passar bäst. Det finns även en hel del tillval att köpa till bilbarnstolen som gör bilfärden ännu mer bekväm för barnet. Till exempel solskydd och sparkskydd. Fler restips inför bilsemestern hittar du på Bilsemester.net.

För spädbarn och barn mellan noll till tretton kilo används så kallat babyskydd. När barnet växt ur denna går man över till bakåtvänd bilbarnstol, dessa brukar ha en rekommenderad max vikt på nio till 25 kilo. I Sverige har vi satt allmänna rekommendationer om att barnet helst ska sitta i bakåtvänd bilbarnstol upp till fem års ålder. Det sista steget i bilstolstegen är en så kallad bälteskudde som kan användas från fyra år och uppåt. Dessa stolar behöver inte monteras utan spänns fast tillsammans med barnet och bilbältet. Enligt svensk lag ska alla barn under 135 centimeter sitta i godkänt skydd, denna lag tillkom år 2007.

Sverige ligger i framkant när det gäller säkerhet och användandet av kvalitativa bilbarnstolar. Just bakåtvända stolar har visat sig minska andelen omkomna barn i trafiken drastiskt. Detta är inte lika självklart i många andra länder där det sällan finns bilbarnstol att tillgå – och där trafiken generellt också är mer vårdslös. Välj en bilbarnstol som är säker, trygg och bekväm för ditt barn för att skydda barnet i trafiken.