Barnskor finns i olika former och färger, vinterskor, sandaler, stövlar, gympaskor och många fler. En barnsko ska sitta bra för att ge foten och ankeln rätt stöd, eftersom barn gärna springer, hoppar, går och ständigt är i rörelse. Barn har inte samma kontroll över sin kropp som vuxna och därför krävs tåliga, bra och framför allt bekväma skor.

Det kan vara problematiskt att hitta skor som är perfekta för barnets fötter, oftast vet barnet inte själv hur det ska kännas och vad som är bekvämt. Därför är det nödvändigt att ställa frågor om hur skorna känns, om det är för mycket plats eller för lite plats. Som regel brukar man säga att det ska vara cirka en till en och en halv centimeter utrymme framför tårna, detta kan man känna genom att trycka lite lätt ovanpå skon. Det är praktiskt och bekvämt att välja barnskor som är någon storlek större, detta gör att barnet har skor att växa i och dessutom blir de bekvämare när tårna har ordentligt med plats.

Vinterskor till barn ska vara varma, vattentäta och ha bra andningsförmåga. Barn går gärna i snö, slask och vatten. En bra vinterkänga bör ha dessa kvalitéer om barnet ska kunna vistas en längre period utomhus. Detsamma gäller gummistövlar, lätta att ta på, bekväma, varma och inte ärvda eftersom de torkar ut och förlorar sin ursprungliga kvalitet.

Det finns en uppsjö av olika barnskor att köpa i många olika designer, funktioner och storlekar. När man ska köpa skor bör man mäta foten och lägga till några millimeter så tårna får tillräckligt med plats – och även att växa i. Längden på foten avgör vilken storlek barnet behöver. Det finns tabeller i skostorlekar för respektive ålder, men det är individuellt hur pass stor eller liten barnets fötter är. Att mäta foten är avgörande för att få rätt storlek.