Att få barnen att äta den mat som bjuds kan ibland vara svårt, men det finns knep att ta till. Genom att döpa maträtter till monsterbroccoli eller liknande kan det bli lite roligare att äta grönsaker. Möter du fortfarande visst motstånd får du ta det till nästa nivå.

På nätet säljs färgglada barnserviser bestående av tallrikar, bestick och muggar. Vad som är extra bra är att dessa serviser är tillverkade av bambufiber och garanterat fria från PVC och BPA. Tallrikarna är fiffigt designade med avgränsade delar som gör det både lätt att portionera upp maten enligt kostcirkeln samt att hålla den kvar på tallriken under måltiden.

Varför är materialet viktigt?

Använder man plastbestick och -tallrikar kan dessa, om man har otur, innehålla skadliga kemikalier. Alla produkter som säljs inom EU ska vara godkända ur kemikaliesynpunkt, men det händer att produkter med falsk CE-märkning ändå letar sig in på den europeiska marknaden. De kan också komma in genom att privatpersoner själva importerar dem, t.ex. när de handlar på webbshoppar som säljer varor som skickas direkt från kinesiska tillverkare.

Risken är som störst med plast

Plaster är den vanligaste källan till kemikalieutfällning, även om det även kan förekomma utfällning genom olika typer av lackade träprodukter eller keramiska produkter. Handlar man porslinstallrikar och bestick av rostfritt stål i Sverige kan man i 99% av fallen vara helt trygg med att de inte innehåller gifter som överförs till kroppen.